Τεχνολογία

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης «ξεθολώνει» το σύμπαν

Οι εικόνες που καταγράφουν τα επίγεια τηλεσκόπια φαίνονται θολές λόγω της ατμόσφαιρας της Γης. Έτσι, μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αφαιρεί τη θαμπάδα και παρέχει πιο ακριβείς εικόνες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας «Monthly Notices».

Ακόμα και οι εικόνες που λαμβάνονται από τα καλύτερα επίγεια τηλεσκόπια είναι θολές λόγω των μεταβαλλόμενων θυλάκων αέρα της ατμόσφαιρας και αυτό το θάμπωμα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες μετρήσεις.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Νορθουέστερν των ΗΠΑ και Τσινγκχουά της Κίνας παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Προσάρμοσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής όρασης που χρησιμοποιείται συνήθως για την ευκρίνεια των φωτογραφιών για να βελτιώσουν την αφαίρεση του θαμπώματος στις εικόνες που λαμβάνουν επίγεια τηλεσκόπια.

Επίσης, εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο σε δεδομένα που προσομοιώνονται για να ταιριάζουν με τις παραμέτρους απεικόνισης του Αστεροσκοπείου Vera C. Rubin στη Χιλή, ώστε όταν ανοίξει το επόμενο έτος, το εργαλείο να είναι άμεσα συμβατό.


Προσομοίωση εικόνας με θάμπωμα λόγω της ατμόσφαιρας, στην οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και πρόσθεσαν τα ατμοσφαιρικά εφέ (Credit: Emma Alexander/ Northwestern University, ΑΠΕ – ΜΠΕ)


Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αφαιρέσουν το προσομοιωμένο ατμοσφαιρικό θάμπωμα αποκαλύπτοντας την αληθινή εικόνα (Credit: Emma Alexander/ Northwestern University, ΑΠΕ – ΜΠΕ). 

Το εργαλείο λειτουργεί πιο γρήγορα και παράγει πιο ρεαλιστικές εικόνες σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνολογίες. Με τη χρήση του οι εικόνες είχαν 38,6% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους για την αφαίρεση του θαμπώματος και 7,4% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους.

«Καθαρίζοντας τις εικόνες με τον σωστό τρόπο, μπορούμε να λάβουμε πιο ακριβή δεδομένα. Ο αλγόριθμος αφαιρεί την ατμόσφαιρα υπολογιστικά επιτρέποντας στους φυσικούς να αποκτήσουν καλύτερες επιστημονικές μετρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, οι εικόνες φαίνονται επίσης καλύτερες», δηλώνει η Έμα Αλεξάντερ, επίκουρη καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Για τους αστρονόμους που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο, το λογισμικό ανοικτού κώδικα και οι σχετικές οδηγίες είναι διαθέσιμες στο https://github.com/Lukeli0425/Galaxy-Deconv.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button