Υγεία

Απογοητευτικές οι δοκιμές για το εμβόλιο κατά του HIV

Νωρίς σταμάτησε η δοκιμή του πειραματικού εμβολίου κατά του ιού HIV στην Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική, καθώς τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειξαν ότι δεν θα ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της δοκιμής.

Η είδηση αποτελεί ακόμη μία απογοητευτική εξέλιξη στις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του ιού που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει περίπου 40 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Άλλα 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, οι περισσότεροι από αυτούς στην Αφρική.

Η δοκιμή για το εμβόλιο, μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που ονομάζεται PrEPVacc, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 με τη συμμετοχή 1.512 υγιών ενηλίκων ηλικίας 18-40 ετών και επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2024.

Ο Pontiano Kaleebu, επικεφαλής ερευνητής για το πρόγραμμα, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι η ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων και ασφάλειας του προγράμματος «συνέστησε ότι ακόμη και αν συνεχίσουμε δεν θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό».

Ενώ υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV και θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να αποτρέψουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν AIDS, τη θανατηφόρα κατάσταση του ανοσοποιητικού που προκύπτει από τον HIV αν δεν ληφθεί θεραπεία, οι ειδικοί λένε ότι ένα εμβόλιο για τον HIV θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για να σταματήσει το AIDS να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η δοκιμή, της οποίας ηγούνται Αφρικανοί ερευνητές με την υποστήριξη διαφόρων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων όπως το Imperial College του Λονδίνου, δοκίμαζε δύο διαφορετικούς συνδυασμούς πειραματικών εμβολίων κατά του HIV.

Πηγή: iatropedia

To άρθρο Απογοητευτικές οι δοκιμές για το εμβόλιο κατά του HIV δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button