Υγεία

Τι αλλάζει σε μέλι, μαρμελάδες και χυμούς – Νέοι κανόνες για το πρωινό μας από την ΕΕ

Το ονόμασαν, «νέες οδηγίες για το πρωινό μας». Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Κομισιόν ήρθαν σε συμφωνία προκειμένου να αλλάξουν οι απαρχαιωμένοι κανόνες που έχουν να κάνουν με τη σύνθεση, την ονομασία, την ετικέτα και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων όπως η μαρμελάδα, το μέλι και οι χυμοί

Για παράδειγμα, για ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ υπάρχει υποψία ότι είναι νοθευμένο με ζάχαρη και δεν εντοπίζεται στην αγορά της ΕΕ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απάτη και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτικό να αναφέρουν με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, τις χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί μόνο εάν προέρχεται από την ΕΕ ή όχι, κάτι που ισχύει σήμερα για τα μείγματα μελιού.

Πρέπει επίσης να αναφέρονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Εάν αυτό δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μελιού, τα ποσοστά πρέπει να αναφέρονται για όλες τις χώρες.

Επίσης, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να είναι δυνατή η ανίχνευση του μελιού στους μελισσοκόμους. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχων, την ανίχνευση νοθείας στο μέλι και για την παροχή συστάσεων για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ που επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα που συγκομίζει.

Για τους χυμούς φρούτων και τις μαρμελάδες, η Επιτροπή θα συντάξει έκθεση που θα αξιολογεί την υποχρεωτική επισήμανση στη χώρα προέλευσης των φρούτων που χρησιμοποιούνται εντός 36 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας συνοδευόμενη από νομοθετική πρόταση, εάν χρειάζεται.

Για τις μαρμελάδες και τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών, ο γενικός κανόνας θα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού μαρμελάδας και μαρμελάδων εσπεριδοειδών (500 γραμμάρια για υψηλής ποιότητας «έξτρα μαρμελάδα»).

Με βάση την πρόταση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, συμφωνήθηκε επίσης ότι η ετικέτα «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα» θα πρέπει να επιτρέπεται για τους χυμούς φρούτων.

Επιπλέον, για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, συμφωνήθηκε ότι οι αναδιαμορφωμένοι χυμοί φρούτων μπορούν να φέρουν την ετικέτα «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης» εάν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των φυσικών σακχάρων. Ωστόσο, οι παραγωγοί ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν γλυκαντικά για να αντισταθμίσουν την επίδραση της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Εν συνεχεία ο νέος νόμος θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

To άρθρο Τι αλλάζει σε μέλι, μαρμελάδες και χυμούς – Νέοι κανόνες για το πρωινό μας από την ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button