Υγεία

Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού σε ανθρώπους με ημικρανίες

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Άαρχους της Δανίας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «PLOS Medicine».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ερευνητική ομάδα διεξήγε μελέτη στα ιατρικά αρχεία της Δανίας της περιόδου 1996-2018, για άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών. Εντόπισαν άνδρες και γυναίκες με ημικρανία με βάση τα αρχεία συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους και συνέκριναν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 60 ετών με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα του γενικού πληθυσμού χωρίς ημικρανία.

Η ανάλυση έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με ημικρανία είχαν παρόμοια αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν και ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους άνδρες με ημικρανία και τον γενικό πληθυσμό.

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την ημικρανία, καθώς η πάθηση διαγιγνώσκεται κυρίως σε γυναίκες.

Βέβαια, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεδομένου ότι χρησιμοποίησαν αρχεία συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον εντοπισμό ασθενών με ημικρανία, μπορεί να μην έχουν συμπεριλάβει άτομα που δεν έχουν λάβει θεραπεία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποεκτίμηση της επίδρασης της ημικρανίας σε αυτά τα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επίσης, ότι είναι ζωτικής σημασία να εντοπιστούν τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων, ώστε να διευκολυνθούν οι στοχευμένες προληπτικές θεραπείες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button