Τεχνολογία

Προειδοποιήσεις ΕΕ για την κατάσταση στον Νίγηρα: «Θα είναι σοβαρές οι συνέπειες»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε πως μια οποιαδήποτε “νέα επιδείνωση” της κατάστασης του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, που κρατείται αιχμάλωτος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που τον ανέτρεψε, θα έχει “σοβαρές συνέπειες”, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου.

“Ο πρόεδρος Μπαζούμ, που εκλέχθηκε δημοκρατικά, παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους του Νίγηρα. Οι συνθήκες κράτησής του επιδεινώνονται. Οποιαδήποτε νέα επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του θα έχει σοβαρές συνέπειες”, δήλωσε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η ΕΕ ανέστειλε τη δημοσιονομική της βοήθεια προς τη χώρα του Σαχέλ, καθώς και τα προγράμματα συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας. Το Βερολίνο ζήτησε την Πέμπτη να υιοθετηθούν “κυρώσεις” στο επίπεδο της ΕΕ “κατά των πραξικοπηματιών”.

Ο Σαρλ Μισέλ εξάλλου “επανέλαβε την υποστήριξη και την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις αποφάσεις της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO/ ECOWAS) καθώς και την αυστηρή καταδίκη του απαράδεκτου πραξικοπήματος στον Νίγηρα”. “Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις αρχές που προέρχονται από τον πραξικόπημα”, τόνισε.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των κρατών της CEDEAO συνεδριάζουν σήμερα στην ‘Ακκρα της Γκάνας για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη ένοπλη επέμβαση στον Νίγηρα, παρότι ο οργανισμός δείχνει ακόμη να επιλέγει τον δρόμο του διαλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δυτικοαφρικανικός περιφερειακός οργανισμός υιοθέτησε κυρώσεις — αναστολή των οικονομικών συναλλαγών με τον Νίγηρα και πάγωμα όλων των συναλλαγών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας — προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους αξιωματούχους του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Νιαμέι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button