Υγεία

Έως και τετραπλασιασμό των ψυχικών νοσημάτων έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία

Τεράστιες επιπτώσεις έχει η πανδημία στην Ψυχική Υγεία μας, σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με όσα διαπιστώνουν έμπειροι ψυχολόγοι και καταγράφονται σε επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων και στην «Επιθεώρηση της Θετικής Ψυχολογίας». Φοβίες, κατάθλιψη, άγχος είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το μοντέλο των λουκέτων σε διάφορους κλάδους, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά του ιού δημιούργησε μεγάλο άγχος σε μεμονωμένα άτομα ή ομάδες κι επαγγελματικές κατηγορίες ανθρώπων ενώ δημιούργησε πλαίσιο ασφυξίας σε ανθρώπους, που έμεναν μόνοι ή ήταν άνεργοι. Ακόμη χειρότερη ήταν η κατάσταση σε άτομα, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή νόσησαν οι ίδιοι με βαριά συμπτώματα ή βίωσαν την αγωνία της καθημερινής επαφής με κρούσματα.

Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα η πίεση σε άτομα ή ορισμένες κοινωνικές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες να είναι ασφυκτική κι ενίοτε δύσκολα ή και καθόλου αναστρέψιμη.

Παππούδες έμειναν για μήνες μακριά από τα εγγόνιά τους, εργαζόμενοι γονείς πιέστηκαν για να βρουν λύσεις, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, παιδιά πιέστηκαν κλεισμένα επί μήνες μέσα στο σπίτι μακριά από τους φίλους, τις δραστηριότητές τους ενώ κι η αρχική ευφορία για τα εμβόλια αποδείχτηκε μάλλον ενθουσιώδης και πνίγηκε στις μεταλλάξεις.

Οι ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας συγκρίθηκαν ακόμη και με περιόδους πολέμου κι αυτό καταγράφηκε σε διάφορες έρευνες, που έχουν γίνει στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι, που και μέχρι πρότινος ανταποκρίνονταν καλά στις συνθήκες βρέθηκαν να βιώνουν έντονο στρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως στην Κίνα τα ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, που καταγράφηκαν καθώς ήταν και η πρώτη χώρα, που εκδηλώθηκε η νόσος, κυμάνθηκαν από 18,2% έως 37%, ανάλογα με την περιοχή.

Ανεξάρτητα από το, αν τα άτομα ήταν εκτεθειμένα ή όχι στον ιό, όπως άτομα της πρώτης γραμμής στον τομέα της Υγείας, η διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις δημιούργησε ψυχολογική δυσφορία διαταραχές ύπνου, αυξημένη αγωνία φόβου για τον ιό, φοβίες για την απώλεια της εργασίας, την κοινωνική απομόνωση κ.ά.

Το μόνο θετικό που βρέθηκε ήταν πως στην Ιταλία, οι άνθρωποι, που εργάζονταν στον κλάδο της Υγείας βρήκαν, παρά τις όποιες φοβίες τους, νέο νόημα στη δουλειά τους, με την έννοια ότι ο κόσμος αναγνώρισε το έργο τους.

Ομάδες ψυχολόγων, που εξέτασε τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ως τη Μέση και την Άπω Ανατολή, διαπίστωσαν πως ένας βασικός τρόπος, για να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι ή ομάδες ατόμων, από την κατάθλιψη και τις δυσκολίες είναι ν΄ αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν, κάνοντας αντιστροφή της Ψυχολογίας τους.

Εστιάζοντας δηλαδή στα όσα καλά έχουν και στις δυνατότητες, που τους δίνει η πανδημία: π.χ. δουλειά από το σπίτι για να βλέπουν περισσότερο τα παιδιά τους, δυνατότητα να μην μετακινούνται επί πολλές ώρες με το αυτοκίνητο σε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους για αγορές κ.ο.κ. μέχρι να ξεπεραστεί και το ψυχολογικό χάος, που έχει δημιουργήσει η πανδημία και το οποίο ήδη έχει σημαδέψει τη ζωή μας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button