Οικονομία

Έναν χρόνο κλειστός, αντί για 80.000 ευρώ δίνουν 32.000.000 για την αποκατάσταση

Κλειστή τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα παραμείνει η διώρυγα της Κορίνθου εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Μετά τις καταπτώσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, το Μέγαρο Μαξίμου επενέβη και αποφάσισε ότι, αντί της γρήγορης αποκατάστασης με μικρό κόστος, περίπου 80.000 ευρώ, θα προχωρήσει σε μία φαραωνικού τύπου παρέμβαση η οποία, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα κοστίσει 9 εκατομμύρια, κατοχυρώθηκε στην ΑΚΤΩΡ για 32 εκατομμύρια ευρώ!

Ο αρχικός σχεδιασμός της διοίκησης του φορέα που διαχειρίζεται τη Διώρυγα (Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου – ΑΕΔΙΚ), μετά τις κατολισθήσεις στις αρχές του έτους, προέβλεπε τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν: το κλείσιμο της διώρυγας μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών με ίδια μέσα.

Μεσολάβησε η εμπλοκή της κυβέρνησης και του υπερταμείου, η αλησμόνητη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ισθμό τον Απρίλιο, όπου εμφανίστηκε να ρωτά πότε θα κλείσει, ενώ ήταν ήδη κλειστή για 3 μήνες, η παράκαμψη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα και η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τρεις κατασκευαστικές εταιρείες, η οποία κατέληξε στην προτίμηση της ΑΚΤΩΡ, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες εντός του Ιανουαρίου.

Όλο αυτό το διάστημα η Διώρυγα παραμένει κλειστή για όλα τα σκάφη, με την ΑΕΔΙΚ να αναγκάζεται σε τραπεζικό δανεισμό για να καταβάλλει τη μισθοδοσία των περίπου 80 εργαζομένων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button