Υγεία

Έκθεση σε χημική ουσία αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Δύο χρόνια έκθεσης στο τριχλωροαιθυλένιο (TCE), σε έναν υγρό χημικό διαλύτη που παραμένει στον αέρα, το νερό και το έδαφος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον κατά 70%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) είναι μια υγρή χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σήμερα για την απολίπανση βιομηχανικών υλικών, καθώς και για την παραγωγή ψυκτικών υγρών.

Για πολλές δεκαετίες, το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) χρησιμοποιούταν στην παραγωγή καφέ δίχως καφεΐνη, σε στεγνοκαθαριστήρια, ακόμα και ως αναισθητικό για χειρουργικές επεμβάσεις, μέχρι που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1970, λόγω ενδείξεων καρκινογόνου δράσης.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει το TCE (ή τριχλωροαιθυλένιο) με ορισμένους καρκίνους, αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology στις 15 Μαΐου 2023, αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που καταδεικνύει τη συσχέτιση της με τη νόσο του Πάρκινσον.

Έκθεση σε TCE

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, για αρκετούς πολίτες εξακολουθεί να υπάρχει έκθεση σε τριχλωροαιθυλένιο (TCE) μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων του αέρα, του εδάφους αλλά και των υπόγειων υδάτων, όπου η χημική ουσία μπορεί να παραμείνει για δεκαετίες. Όσοι εργάζονται με αυτό απευθείας, δηλαδή σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο ή νόσο Πάρκινσον.

Το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) έχει χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικούς και εμπορικούς σκοπούς για σχεδόν 100 χρόνια, ενώ στις τελευταίες ενδείξεις του χρησιμοποιήθηκε ως χειρουργικό αναισθητικό, μέχρι που απαγορεύτηκε οριστικά το 1977.

Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως για την απολίπανση βιομηχανικών μεταλλικών εξαρτημάτων. Αυτό συνεπάγεται θέρμανση του τριχλωροαιθυλενίου (TCE) σε δεξαμενές απολίπανσης για τη δημιουργία ατμού που διαλύει το λίπος, απελευθερώνοντας ωστόσο τη χημική ουσία στην ατμόσφαιρα. Μόλις το TCE εισέλθει στο έδαφος ή στα υπόγεια ύδατα, μπορεί να παραμείνει εκεί για δεκαετίες.

Τι έδειξε οι μελέτη

Στην μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, συνέκριναν τις διαγνώσεις Πάρκινσον σε περίπου 160.000 βετεράνους του Ναυτικού και Πεζοναυτών. Λίγο πάνω από τους μισούς προέρχονταν από το Camp Lejeune στη Βόρεια Καρολίνα, όπου το TCE χρησιμοποιήθηκε για την απολίπανση στρατιωτικού εξοπλισμού και το νερό ήταν μολυσμένο. Οι υπόλοιποι προέρχονταν από το Camp Pendleton στην Καλιφόρνια, όπου το νερό δεν ήταν μολυσμένο.

Τα μέλη της υπηρεσίας πέρασαν τουλάχιστον τρεις μήνες στα στρατόπεδα στο διάστημα μεταξύ 1975 και 1985. Εκείνη την περίοδο, το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) στο νερό του Camp Lejeune ξεπερνούσε τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας κατά 70 φορές. Η ομάδα ερευνητών είχε πρόσβαση σε δεδομένα παρακολούθησης για την υγεία των μελών της υπηρεσίας στο διάστημα μεταξύ 1997 και 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 430 βετεράνοι είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον και ότι ο κίνδυνος της ομάδα του Camp Lejeune ήταν 70% υψηλότερος από τους βετεράνους του Pendleton.

Κατά μέσο όρο, τα μέλη της υπηρεσίας και των δύο στρατοπέδων βρίσκονταν εκεί περίπου δύο χρόνια, από το 1975 έως το 1985. Οι παρουσίες ξεκίνησαν σε μέση ηλικία 20 ετών για έκαστο βετεράνο και η διάγνωση της νόσου Πάρκινσον εμφανίστηκε σε μέση ηλικία των 54 ετών στο Lejeune και στα 53 στο Pendleton, αποδεικνύοντας ότι η ασθένεια χρειάστηκε δεκαετίες για να αναπτυχθεί μετά την έκθεση σε TCE.

Την ίδια στιγμή και ο «άμαχος» πληθυσμός κινδυνεύει από την έκθεση σε τριχλωροαιθυλένιο (TCE), σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Samuel M. Goldman, MD, MPH, του UCSF Division of Occupational, Environmental and Climate Medicine, σημειώνοντας ότι ανιχνεύθηκαν μετρήσιμες ποσότητες της χημικής ουσίας στο νερό.

Αυξάνεται η παραγωγή TCE

«Το TCE εξακολουθεί να είναι ένα πολύ συχνά χρησιμοποιούμενο χημικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι ευρέως διαθέσιμο στο διαδίκτυο», όπως τόνισε ο Samuel M. Goldman.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να γνωρίζεις εάν έχεις εκτεθεί, εκτός κι αν τον αντικείμενο εργασίας σου σε φέρνει σε επαφή με αυτό. Πολλοί από εμάς έχουμε ανιχνεύσιμα επίπεδα TCE στο σώμα μας, αλλά μεταβολίζεται και εκκρίνεται πολύ γρήγορα, επομένως οι εξετάσεις αίματος και ούρων αντικατοπτρίζουν μόνο την πολύ πρόσφατη έκθεση».

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βετεράνοι του Lejeune είχαν υψηλότερο επιπολασμό της πρόδρομης νόσου του Πάρκινσον – συμπτώματα που υποδηλώνουν νόσο του Πάρκινσον αλλά δεν πληρούν ακόμη τα διαγνωστικά κριτήρια για τη νόσο.

«Η απώλεια της όσφρησης, μια διαταραχή ύπνου γνωστή ως RBD, το άγχος, η κατάθλιψη και η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων με αυτά θα το αναπτύξει», όπως σημειώνει η συγγραφέας Caroline M. Tanner, MD., PhD, του Τμήματος Νευρολογίας του UCSF, του Weill Institute for Neurosciences.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button