Οικονομία

Έκθεση-βόμβα του ΟΟΣΑ «λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Έκθεση – βόμβα δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις συντάξεις (Pensions at a Glance 2021), στην οποία προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,8 και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα και την Ιταλία αντίστοιχα».

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα (ν. 3863/2010) προβλέπει από το 2010 πως από 1/1/2021 ξεκινά η πρώτη διαδικασία αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας με σημείο αναφοράς τα 65 έτη και βάσει της μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής τη δεκαετία 2010 – 2020. Η ίδια ρύθμιση αναφέρει πως από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας ανακαθορίζονται ανά τριετία με βάσει πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Φέτος παρόλ’ αυτά δεν προχώρησε η διαδικασία επειδή το ανώτατο όριο ηλικίας των 65 ετών έχει ήδη στο μεταξύ αυξηθεί στα 67 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, από το 2024 θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία αύξησης των ορίων ηλικίας ανά 3ετία.

Το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ είχαν οι Ελληνίδες

Η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης στο σύνολο του ΟΟΣΑ το 2020 ήταν τα 63,8 χρόνια για τους άντρες και τα 62,4 χρόνια για τις γυναίκες. Οι Ελληνίδες έβγαιναν πέρυσι στη σύνταξη σε χαμηλότερη ηλικία (58,1 χρόνια) από τις άλλες γυναίκες των χωρών του Οργανισμού, με συνέπεια να έχουν και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (28,4 χρόνια).

Μεγάλη μείωση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα έως το 2060

Το εργατικό δυναμικό αναμένεται να μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες πολύ περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

«Ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στον ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως. Θα μειωθεί κατά 35% ή περισσότερο στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, και περισσότερο από 25% στην Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ισπανία» αναφέρει η έκθεση.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button