Οικονομία

Κατοικίες: «Παλιώνουν» τα σπίτια των Ελλήνων – Στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε ανακαίνιση και αγορά στο τέλος του 2023

Με ταχείς ρυθμούς φαίνεται πως «παλιώνουν» τα σπίτια που διαμένουν οι Έλληνες, καθώς η χώρα βρίσκεται στον «πάτο» της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στις αγορές και στις ανακαινίσεις ακινήτων.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει την χειρότερη επίδοση στο ποσοστό επενδύσεων των νοικοκυριών, το οποίο ορίζεται ως ο λόγος των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου που αποτελείται κυρίως από κατοικίες, με το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Οι επενδύσεις των νοικοκυριών αποτελούνται κυρίως από την αγορά και την ανακαίνιση ακινήτων, ενώ τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (π.χ. τα επιβατικά αυτοκίνητα) δεν θεωρούνται μέρος των επενδύσεων των νοικοκυριών.

Έτσι, στον εν λόγω δείκτη η Ελλάδα καταγράφει την χειρότερη επίδοση στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 κάτω κι από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, με αρνητικό ποσοστό, στο -0,7%. Ακολουθείται από το Βέλγιο το οποίο σημείωσε επίδοση -0,3%. Η Αυστρία και η Σουηδία ακολουθούν με -0,2%, ενώ Ουγγαρία και Γερμανία κατέγραψαν επίδοση 0,1%.

Τον υψηλότερο αριθμό σημείωσαν η Ιρλανδία με 0,4%, η Ιταλία 0,2%, Δανία και Πορτογαλία με 0,1%.

Ας σημειωθεί, πως ο μέσος όρος στην ΕΕ ανήλθε σε -0,1% και στην Ευρωζώνη με -0,2%.

To άρθρο Κατοικίες: «Παλιώνουν» τα σπίτια των Ελλήνων – Στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε ανακαίνιση και αγορά στο τέλος του 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button